Home Weetjes Dit drankje vernietigt je botten van binnen uit maar iedereen drinkt het

Dit drankje vernietigt je botten van binnen uit maar iedereen drinkt het

Volgens statistici drinken Amerikanen waarschijnlijk meer frisdrank dan ooit. 25% van alle dranken verkocht in de VS is frisdrank! Dit komt evereen met een blikje per dag per Amerikaan, onafhankijk van de leeftijd.

Het internet staat vol informatie over het vernietigende effect van deze verslaving, hier zetten we de belangrijkste informatie nog even op een rijtje.

Frisdrank en osteoporose

Cola fridrank bevat cafeïne en fosforzuur.

In de Framingham Osteoporosis studie in 2006 werd beenmineraaldichtheid (BMD) vergeleken bij 1413 vrouwen en 1125 mannen en gevonden dat regelmatige colaconsumptie tot een significante afname leidde van de BMD in de heupen van vrouwen die gevoeliger hiervoor zijn dan mannen.

De oorzaak hiervan is excessieve opname van fosfor dat opname van calcium verhindert. Sterker nog, vogens experts leidt het tot weglekken van calcium uit botten.

Bijna een zelfde soort resultaat is gevonden voor cafeïne.

Daarom moet frisdrank zoveel mogelijk vermeden worden in geval van osteoporose of ziektes die calciumopname verhinderen, zoals Crohn’s disease, evenals bij mensen ouder dan 50.

Obesitas

Als je ergens dik van wordt, is het van frisdrank. Frisdranken staan hoog op de lijst van oorzaken van obesitas.

Als je denkt dat het met dieetsoda (‘light’) beter gesteld is dan vergis je je. Deze is misschien nog wel schadelijker vanwege de kunstmatige zoetmakers die een batterij aan hormonale en fysiologische problemen veroorzaken die je uiteindelijk dik zullen maken.

Leverschade

Het is het slechtste wat je met je lever kan doen. Excessieve consumptie van frisdrank doet de kans op cirrose drastisch toenemen, precies als bij chronisch alcoholiste.

Tandbederf

Frisdranken beschadigen het glazuur van je tanden en die glimlach wil je niet in de spiegel. Frisdrank is zeer zuur en dit kan nog ergere schade veroorzaken aan je tanden dan de suikers die er in zitten.

Nierstenen en chronische nierziekte

Je geliefde cola is ‘verrijkt’ met fosforzuur, bekend om zijn effect van het aantasten van je urinileiders. Dit kan zover gaan dat je nieren vol gaan zitten met stenen. Consumptie van een blike van 0,33 L verhoogt e kans op nierstenen met 15 procent.

Bronnen:
www.realfarmacy.com
www.fhfn.org