Home OMG Moeder wordt gevraagd naar haar echte beroep. Haar antwoord kan zo de...

Moeder wordt gevraagd naar haar echte beroep. Haar antwoord kan zo de boeken in

Een vrouw die haar rijbewijs verlengde bij de gemeente werd door de ambtenaar gevraagd haar beroep op te geven.

Ze aarzelde, onzeker hoe ze zich zelf in moest schatten. “Wat ik bedoel,” zei de ambtenaar, “heeft u een baan of bent gewoon een …?”

“Natuurlijk heb ik een baan”, snauwde ze, “ik ben een moeder”.

“Dat staat niet op mijn lijst, maar huisvrouw dekt de lading toch?”, zei de ambtenaar.

Ik was deze geschiedenis vergeten tot ik me op een dag in dezelfde situatie bevond.

De ambtenaar was duidelijk een carrièrevrouw, evenwichtig, efficiënt en in het bezit van een goed klinkende titel, zoals “officiële ondervrager” of “burgerlijke stand.”

“Wat is uw beroep?” vroeg ze. Ik weet niet waarom ik het zei….de woorden schoten er gewoon uit.

“Ik ben een onderzoeksmedewerker op het gebied van kinderontwikkeling en menselijke relaties.” De ambtenaar hield in, de pen bevroren in de lucht en keek op alsof ze het niet goed had gehoord. Ik herhaalde de titel langzaam, de nadruk leggend op de belangrijkste woorden. Toen ik verbaasd toe hoe mijn aankondiging werd opgeschreven in dikke zwarte inkt op een officiële vragenlijst!

“Mag ik vragen,” zei de ambtenaar, met nieuwe interesse, “wat is het dat u op uw gebied doet?” Beheerst, zonder aarzeling in mijn stem, hoorde ik mezelf antwoorden, “Ik heb een continue onderzoeksprogramma in het laboratorium en in het veld. Ik werk voor mijn master’s en heb al 4 credits. Het is natuurlijk wel een van de meest veeleisende banen in de menswetenschappen en ik werk vaak 14 uur per dag. Maar het werk is veel uitdagender dan de meeste gewone carrières en de beloning is veel bevredigender dan alleen geld.” De vrouw was een stuk respectvoller toen ze het formulier invulde, opstond en me persoonlijk uitliet.

Toen ik thuiskwam, stralend om mijn nieuwe carrière werd ik begroet door mijn labassistenten: leeftijden 10, 7 en 3. Boven kon ik ons nieuwe experimentele model horen, 6 maanden oud in het kinderontwikkelingsprogramma, een nieuw stempatroon oefenend.

Ik voelde dat ik getriomfeerd had over de bureaucratie! En ik sta officieel te boek als iemand veel eervoller en nuttiger voor de mensheid dan “gewoon weer zo’n moeder.”

Moederschap … wat een glorieuze carrière! Vooral als er een titel op de deur hangt. Respect! DEEL dit als je precies weet waar ze over praat!